erfgoedobject

Woonhuis beeldhouwer Albert Poels

bouwkundig element
ID
10975
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10975

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eerste eigen woning van beeldhouwer Albert Poels (Berchem, 1903-Borgerhout, 1984) naar ontwerp van architect Eduard Van Steenbergen van 1929. De jonge Poels, die dat jaar in het huwelijk trad met Raymonde Geeraerts, werkte toen nog (tot zijn 35ste) in het atelier van zijn vader, de ornamentist Jan Poels, Statiestraat nummer 150. In 1939-1940 liet hij een tweede woning met atelier bouwen te Borgerhout. Gevelcompositie met in reliëf uitgewerkt bakstenen parement (latere natuurstenen bekleding van de begane grond) met uitstekend pui- en kroonlijst die net iets smaller zijn dan de gevel. Originele deur van glas en metaal, vernieuwde zijraampjes en garagepoort; bas-reliëf door Albert Poels tussen beide.

De meergezinswoning omvat volgens het bouwplan twee gelijke, bescheiden kwartieren bestaande uit een woonkamer, slaapkamer en keuken annex terras met pomp en wc. Op de begane grond garage/inrij naar de tuin, zijdelings ingeplante, gemeenschappelijke inkom- en traphal met vestiaire, kolen- en voorraadkelders.

  • Gegevens verstrekt door architect en mevrouw Semal-Poels.
  • Privé-archief E. Van Steenbergen jr., plannen en foto's.
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 956#5414 (18 januari 1929).
  • VAN DEN BERGHE V. 1955: Eduard Van Steenbergen. Bouwmeester en binnenhuiskunstenaar (1889-1952), Antwerpen, 16 en plaat 65.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woonhuis beeldhouwer Albert Poels [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10975 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.