Geografisch thema

Plockroy

ID
8113
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8113

Beschrijving

Plockroy of Plokrooi is het gehucht ten zuiden van de dorpskern, dat zich als een straatdorp uitstrekt langs de gelijknamige straat. Ondanks het feit dat de meeste hoeven hier grondig verbouwd werden, is het een typische rivierdalnederzetting in de Abeekvallei en toont nog duidelijk de historische samenhang tussen akkers, heide en beekvallei, waarvan de kleine, Kempische landbouwgemeenschap afhankelijk was; de bebouwing bestaat uit langgestrekte hoeven (nok loodrecht op de straat), met historisch stabiele, opstrekkende percelering en plaggenbodems, thans verlaten hooilanden en turfputten, en het verderop gelegen heidegebied. In 1726 worden de hoeven Geerkenshof en Ruttenhof hier vermeld.

  • De Vlaamse Landschapsatlas, OC-GIS-Vlaanderen, Brussel, 2001.
  • GRAUWELS J., De aartsdiakonale visitaties van het dekenaat Maaseik (1646-1726), (Het Oude Land van Loon, 38, 1983, p. 225-230).

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Kapel van Plockroy

  • Is deel van
    Wijshagen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Plockroy [online], https://id.erfgoed.net/themas/8113 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.