Villa in art-decostijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Villa in art-decostijl beïnvloed door de Amsterdamse School, ingeplant op de hoek van Grotesteenweg en Jan Moorkensstraat, naar een ontwerp door de architect Henri De Roeck uit 1926. Opdrachtgever was de Eugeen Stappers (Antwerpen, 1892-Wilrijk, 1980, bankier en bestuurder van ondernemingen en vennootschappen, als raadslid, directielid en afgevaardigd beheerder actief bij het Vlaams Economisch Verbond van 1932 tot 1967. Vader van Koenraad Stappers, abt van Averbode. Van Henri De Roeck is verder een winkelpand uit 1927 bekend op de hoek van het Frederik de Merodeplein en de Kardinaal Mercierlei, in een gelijkaardige art-decostijl.

Constructie in sobere baksteenbouw met spaarzaam gebruik van witte natuursteen op een plint uit blauwe hardsteen, vier bij twee traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een pannen mansardedak, ingeplant in half open bebouwing met een omheind voortuintje zijde Jan Moorkensstraat. Gekenmerkt door een plastisch gebruik van erkers, loggia's en hoekramen. Klemtoon op de middenas van de voorgevel door de inkom met luifel en een dakvenster.

Volgens de bouwplannen is de plattegrond georganiseerd rond de inkom- en traphal, centraal ingeplant zijde Grotesteenweg. Verder omvat de begane grond de woonkamer en de keuken annex office en dienstinkom (westzijde), een hoekkantoor, het salon met terrasloggia en de garage (oostzijde). Op de bovenverdieping vier slaapkamers en de badkamer, op de mansarde twee slaapkamers en de zolder.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 961#8017 (24 februari 1926).