Sint-Pieterskaai (Sint-Jozef)

Beschrijving

Van de Blankenbergse Steenweg (zie Sint-Pieters) naar de Havenstraat. Straat met nagenoeg recht tracé, waarvan het deel tot aan de Krakeleweg hoort bij Sint-Pieters en het tweede deel (vanaf nummer 65) bij Sint-Jozef. De naam verwijst naar de Sint-Pietersparochie.

De straat maakt deel uit van de ring en loopt langs het kanaal Brugge-Oostende. Ter hoogte van de Krakeleweg en -brug mondde eertijds het Lisseweegs Vaartje uit in de Ieperleet, het latere kanaal Brugge-Oostende. Met de aanleg van het zeekanaal wordt het laatste deel van dat Vaartje circa 1900 verlegd naar de Vaartstraat (zie Sint-Pieters).

De Sint-Pieterskaai grenst aan het havengebied (zie Zeebrugge). De toegang tot de haven halverwege de straat is overspannen door een viaduct. Twee bruggen over het kanaal Brugge-Oostende leiden naar de stad Brugge: de Krakele- en Warandebrug. De Krakelebrug met draaibrug daterend van 1921 was oorspronkelijk een spoorwegbrug met een spoorlijn naar Blankenberge en verbindt de IJzerstraat (zie Christus-Koning) met de Krakeleweg. De Warandebrug wordt reeds in 1288 vermeld als "Sceepsbrucghe"; de huidige brug van 1982 verbindt de Walweinstraat met de Havenstraat.

Drukke verkeersweg met weinig bewoning. Het straatbeeld wordt gedomineerd door kantoorgebouwen, garages en winkelketens. Oudste bebouwing gaat terug tot de tweede helft van de 19de eeuw (nummer 65). Enkele huizen met historiserende gevels onder meer nummers 76-77 met trapgevels.

• GEVAERT H., Brugse bruggen, 2001, p. 123-145.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 198.