Ronsaardbekestraat

Beschrijving

Verbindingsstraat tussen de Dudzeelse Steenweg en de Koolkerkse Steenweg, aangelegd in 1925 en zogenaamd naar de Ronsaardbeek. Deze liep oorspronkelijk tot aan de stadswallen (eventueel uitmondend in de Leet) en werd gedeeltelijk gedempt in 1925 bij de uitbreiding van Sint-Jozef. De straat wordt overwegend gedomineerd door woonfunctie; daarnaast ook parochiecentrum, klooster- en schoolgebouwen.

Gesloten bebouwing met meestal eenvoudige woningen van twee traveeën en twee bouwlagen onder al dan niet gemansardeerde zadeldaken, soms met voortuinen. Het einde van de straat wordt gedomineerd door eenheidsbebouwing. Nummers 90-118 dateren van 1930 en 1931, de gevelrij wordt gekarakteriseerd door een strak ritme enkel gedifferentieerd door betonnen lateien. De gevels van nummers 120-134 (1938-1939) hebben een roodbakstenen parement. Verder gevels met licht historiserende inslag onder meer nummer 22 (van 1930), soms met gebruik van contrasterende geglazuurde bakstenen zie nummers 19-21 (van 1926). De gevels van nummers 6 en 9 (van 1936) vertonen elementen uit de nieuwe zakelijkheid. Nummer 39 is een kleine, alleenstaande villa.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 111/1926, nummers 145 en 1080/1930, nummer 816/1931, nummers 75 en 90/1936.
  • GOOSSENS A., De grote en de kleine wereld van Sint-Jozef, Brugge, 2002, p. 16.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 180.