Sint-Pietersstatiedreef

Beschrijving

Licht bochtige straat gelegen langs de spoorweg Brugge-Blankenberge en lopend van de Oostendse Steenweg naar de Steenkaai. Naamgeving vanaf 1933 houdt verband met de aanwezigheid, sedert 1910, van een station. Eerste stuk van de straat met twee baanvakken afgescheiden door een middenstrook met platanen. Aan de westkant ligt de spoorweg met wachthuisjes op een talud; richting Steenkaai een plantsoen met lindebomen en kapelletje uit de jaren 1950 met beeld van Maria. Aan de oostkant aaneengesloten bebouwing met bescheiden burgerwoningen hoofdzakelijk uit de jaren 1950 en 1990. Het eerste station van 1910 werd gebouwd naar ontwerp van architect Oscar De Breuck (Brugge) in neo-Renaissancestijl. Het veel grotere station, berekend op een druk treinverkeer, bestond onder meer uit een lokettenzaal, een wachtzaal en twee huizen. Gesloopt in 1957 en in 1958 vervangen door de huidige wachthuisjes.

• RAU J. 1992: Geschiedenis van de Brugse rand, Sint-Pieter-op-den-dijk, Brugge, p. 62-63.
  • SCHOUTEET A. 1977: De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, p. 198.