Geografisch thema

Sint-Pietersmolenstraat

ID
8021
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8021

Beschrijving

Verbindingsstraat tussen de Blankenbergse en de Oostendse Steenweg met nagenoeg recht straattracé. De straat wordt doorkruist door de "Blankenbergse Dijk" of zogenaamde "Gentele". Vóór de fusie van Brugge in 1970, Molenstraat genaamd naar de "Zandwegemolen" gelegen langs de Oude Oostendse Steenweg.

Schaars bebouwde straat. Begin van straat tot aan de Blankenbergse Dijk, aan de zuidzijde ingenomen door woningen gebouwd in de jaren 1930. Anderzijds aan de noordzijde ingenomen door de Sint-Pietersplas die tot stand komt in 1972-1973 tijdens de aanleg van de expresweg N31. Op het einde van de straat verbinding met de sociale woonwijk bestaande uit verschillende straten met name Zandwege, Klippestraat, Viaductstraat, Molengeleed, Everard Verachtertstraat, Priester Fonteynestraat, Papenweg, Gentele, Sint-Hubrechtsmolenstraat, Kanunnik Logghestraat, Lodewijk de Raetstraat. Sociale woonwijk tot stand gekomen in de jaren 1980 en 1990, gebouwd in opdracht van de Brugse Maatschappij. Op het einde van de straat eenheidsbebouwing van vermoedelijk circa 1932.

  • SCHOUTEET A. 1977: De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, p. 198.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis van 1935

  • Omvat
    Burgerhuizen naar ontwerp van Luc Rotsaert

  • Omvat
    Kunstenaarswoning van kunstschilder Rik Slabbinck

  • Omvat
    Modernistische burgerhuizen

  • Is deel van
    Sint-Pieters


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Pietersmolenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/8021 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.