Duivenslagstraat

Beschrijving

Doodlopende zijstraat van de Blankenbergse Steenweg met recht tracé en gelegen langs de spoorweg. De interpretatie van de naam als vervorming van Duivelsslag is hypothetisch en zou verwijzen naar een zandweg leidend naar een waterput, de Duivelsput genaamd. Aan de westkant aaneengesloten bebouwing met eenvoudige huizen uit de jaren 1930 en 1940. Aan de oostkant loopt sinds 1906-1910 de spoorweg op een talud.

Achter de Duivenslagstraat leidt een pad naar een verkaveling uit begin jaren 1980 met de nieuw aangelegde straten, Blauwe Poort en Blauwhuisstraat en sociale woningen van de Brugse maatschappij voor huisvesting. De namen van deze nieuwe straten verwijzen naar twee hoeves. De nieuwbouwwijk paalt aan een landbouwgebied doorkruist door de beken de "Blauwe Torengeleed" en "Kasteelgeleed".

• SCHOUTEET A. 1977: De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, p. 50.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia