Geografisch thema

Vaesstraat

ID
7891
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7891

Beschrijving

De Vaesstraat is een secundaire straat van de binnenstad. Ze verbindt in een recht hoek de Hoogstraat met de Opitterstraat, en liep door het vrijwel onbebouwde zuiderkwartier van de stad. De naam is afkomstig van de familie Vaes, die van 1612 tot de Franse tijd het hoekhuis van de Vaesstraat met de Hoogstraat bewoonde. Van oudsher bevond zich hier alleen het in 1625 gestichte refugiehuis van de abdij van Postel en het kapucijnenhuis. Een gedeelte van het refugiehuis bleef behouden; het was aangebouwd tegen de zuidelijke stadswal. Nu ligt hier ook de in 1869 gebouwde dekenij.

De straat brandde in 1697 af waarbij het kapucijnenhuis en een gedeelte van het refugiehuis van Postel verwoest werden.

  • MAES S.F., De geschiedenis van Bree. De gemeente van de oudste tijden tot aan de Franse Revolutie, 1952, pagina's 133; 201.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Dekenij

  • Omvat
    Kapelanie

  • Omvat
    Twee identieke dorpswoningen

  • Is deel van
    Bree


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vaesstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/7891 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.