Geografisch thema

't Hasseltkiezel

ID
7890
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7890

Beschrijving

De 't Hasseltkiezel vormt de kern van het oude gehucht Hasselt, De Hasselt of 't Hasselt, in het oosten van het grondgebied van de gemeente (confer ook Straterhofstraat en Veldstraat). Het gehucht wordt voor het eerst vermeld in 1334 als Ghenenhasselt. Het gehucht behoorde tijdens het Ancien Régime gedeeltelijk onder gemeente en parochie Bree, gedeeltelijk onder gemeente en parochie Gerdingen. De rechtlijnige 't Hasseltkiezel dateert uit het derde kwart van de 19de eeuw. De oude verbinding van Bree met 't Hasselt was de Roermonderbaan of Hasselterdijk, een diverticulum van de Romeinse heirbaan die vanuit Tongeren over Bilzen naar 's Hertogenbosch liep.
Het rectoraat van 't Hasselt werd opgericht in 1932, in 1933 werd de Sint-Lutgardiskerk gebouwd, en in 1943 werd het een zelfstandige parochie.

  • 't Hasselt (Bree) de kerk en haar patroonheilige, (Het Ezendröpke, 2, 1982,-83, pagina's 3-10).
  • MAES S.F., De geschiedenis van Bree. De gemeente van de oudste tijden tot aan de Franse Revolutie, 1952, pagina's 234-244.
  • Maes S.F.-DREESEN J., De geschiedenis van Bree. De parochie, de oude kloosters, Heverlee, 1946, pagina 60.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Parochiekerk Sint-Lutgardis

  • Omvat
    Vogeldonskhof

  • Is deel van
    Bree


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: 't Hasseltkiezel [online], https://id.erfgoed.net/themas/7890 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.