Begraafplaats Berchem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begraafplaats Berchem

Beschrijving

Begraafplaats Berchem, begrensd door Elisabeth- en Floraliën-, Koninklijke- en Prins Leopoldlaan. In gebruik genomen vanaf 1 januari 1884; vergroot in 1886, 1921, 1933. Grosso modo dambordschema met enkele afwijkingen.

Grote variëteit aan interessante en kwalitatief waardevolle monumenten, zowel wat begravenen als ontwerpers en beeldhouwers betreft, onder meer voor de familie Nottebohm, de familie de Merode, burgemeesters Frans Van Hombeeck senior en junior (laatstgenoemde naar ontwerp van J. De Vroey met beeldhouwwerk door A. Strymans, zie inscriptie), minister Victor Jacobs, dichter J. Bouchery, kunstschilder J. Ratinckx, beeldhouwers J. en G. Geefs, architecten J. en G. Bascourt (vermoedelijk naar ontwerp van G. Bascourt), diamanthandelaar L. Latinie (naar ontwerp van E. Van Opstal zie inscriptie), en zo meer. Grafkapellen in neoromaanse (onder meer familie Bovie-Van Camp, naar ontwerp van F. Berger, en Sanders, naar ontwerp van H. Thielens, zie inscriptie), neo-Byzantijnse, neogotische, neoclassicistische en art-decostijl (familie Coetermans, vermoedelijk naar ontwerp van J. De Lange met beeldhouwwerk door A. Pierre (181) en familie Devos, naar ontwerp van F. Dermond, zie inscriptie); voorts opvallende monumentale familiegraven in art deco (onder meer voor de familie Van Beylen-Eriksson naar ontwerp van J. Poels of voor en door de aannemersfamilie Vermeulen-Steels); voor het monument met sarcofaag voor de familie Arnou-Van Geel, werd in 1892 een bouwaanvraag ingediend door Ph. Vermeulen. Als grafbeeldhouwers zijn vooral de namen Jonckheer, Michiels, Patteet, Poels, Vets, Willems vermeld. Monumentaal beeldhouwwerk en bronzen portretmedaillons in bas-reliëf werden onder meer geleverd door J. Anthone, A., Fl. en J. De Cuyper, P. Etienne, E. Geefs, F. Jochems, A. Mauquoi, J. Norga, S. Peet, A. Pierre, A. Poels, P. Sobry, A. Strymans, A. en C. Van Dongen.

De neogotische gietijzeren calvarie dateert van 1891.

• Gemeente-archief Berchem, 0.1/5, dossier 5, 1892.
  • EGGENSTEIN H., Aantekeningen over Antwerpse begraafplaatsen. Dl. I, Berchem-Mortsel-Wilrijk, Antwerpen, 1946.
  • MACLOT P., Over de begraafplaats Berchem en haar grafmonumenten (Epitaaf, nummer 15, 1992, p. 5-8).

Auteurs: Plomteux, Greet