Meergezinswoning in art-decotrant

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Meergezinswoning in art-decotrant gebouwd in opdracht van de heer E. Weiremans naar ontwerp door de architect Simon Pièret uit 1931. De werken gingen van start op 19 oktober 1931.

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak, met voortuintje afgesloten door smeedijzeren hek. Witstenen lijstgevel op hardstenen plint, met dominante, driezijdige erker in de middenas. Muuropeningen van eerste en derde bouwlaag met afgeronde bovenhoeken. Klassiek hoofdgestel.

Volgens het bouwplan omvat het pand, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw bestaat, drie bescheiden kwartieren, ontsloten door de zijdelings ingeplante, gemeenschappelijke inkom- en traphal. De begane grond bestaat uit een enfilade van voorkamer, eetkamer en veranda met bovenlicht, geflankeerd door de keuken annex pomphuis in de achterbouw. De huurkwartieren op de bovenverdiepingen bestaan uit één grote, respectievelijk twee kleine slaapkamers vooraan, een eetkamer met overdekt terras achteraan en een keuken annex pomphuis in de achterbouw.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1275#1226 (9 januari 1931).