Markekerkstraat

Beschrijving

Weg met recht tracé van de Markeplaats tot de Rekkemsestraat. Oorspronkelijk een dreef die leidde naar de kerk van Marke. In 1632 dan ook omschreven als "de Dreve". In de Atlas der Buurtwegen (1843) is het buurtweg 4 of "Kerkdreve". Vanaf 1910 wordt de weg "Kerkstraat" genoemd en sinds 1981 Markekerkstraat. Tot het begin van de 20ste eeuw is de weg afgezoomd met bomen. Tot het midden van de 19de eeuw is de straat zo goed als onbebouwd.

Vanaf 1861, wanneer Henri Bidez-de la Grandville zijn land verkoopt aan baron Felix Bethune zijn de huidige percelen (grondgetal 139) gelegen tussen de Markekerkstraat, de Van Belleghemdreef en de Rodedreef eigendom van de familie (de) Bethune.

Geleidelijk aan worden de gronden, gelegen aan de zuidwestzijde van de toenmalige Rue de la Lys (huidige Markekerkstraat), verkaveld. De percelen worden grotendeels bebouwd in opdracht van de familie (de) Bethune, wat ook duidelijk te merken is in de architecturale uitwerking van de parementen. Vermoedelijk moesten de ontwerpen voldoen aan bepaalde eisen. Naar verluidt werden de ontwerpen vaak gebaseerd op oudere ontwerpen van Jean-Baptiste (de) Bethune, de voorvechter van de Gothic Revival in België, en aangepast door zijn zoon Emmanuel (de) Bethune. Het straatbeeld wordt in de eerste helft van de 20ste eeuw volledig bepaald door dit type van woningen (zie oude prentbriefkaarten). Thans bleven slechts enkele voorbeelden behouden, nummer 1-5 en nummer 25.

Zowel woon- als commerciële functie onder meer banken, horeca en winkels. Eenvoudige baksteenbouw, arbeidershuizen en burgerwoningen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nummers 50-54, 57-65, 60) teruggaand tot late 19de eeuw. Nummer 48, lijstgevel verfraaid door sierbaksteen. Nummer 56, met gecementeerde lijstgevel. Ook nieuwbouw onder meer nummers 7 en 17 en aangepaste of vernieuwde gevelparementen, nummers 14, 46, 68 en 70. Voorts verscheidene diephuizen onder meer 6-8, gemeentelijke basisschool, getypeerd door topgevel met vlechtingen en twee- en drielichten; nummer 18 gekenmerkt door aandak; nummer 34 met schijnvoegen bepleisterde trapgevel; nummer 49, met witgeschilderde tuitgevel later samengevoegd met nummer 51, met vernieuwde winkelpui. Tevens panden met typische poorttravee onder meer nummers 27 en 33. Ook verschillende interbellumhuizen onder meer nummer 22, dubbelhuis gemarkeerd door winkelpui van geglazuurde tegels. Nummer 29, breedhuis van 1946 getypeerd door ronde erker en arduin voor raam- en deuromlijstingen.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 309.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline