Kloosterstraat

Beschrijving

Straat met licht gebogen tracé, van de Markeplaats tot de Hellestraat. In 1789 wordt ze de "Straete loopende van de oude smisse naer de Plaets" genoemd, tijdens de 19de eeuw is ze een deel van buurtweg 3 of de Hellestraat. In 1910 wordt het noordelijk deel van de Hellestraat de Kloosterstraat genaamd, naar het aldaar gelegen klooster. Heterogeen straatbeeld. Voornamelijk breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Eenvoudige baksteenbouw, onder meer nummer 16, getypeerd door poorttravee met heiligennis, nummer 18 met winkelpui verfraaid door pilasters met Ionische kapitelen, nummer 76, hoekhuis verlevendigd door middel van muurband, plint en gootlijst. Voorts ook arbeiderswoningen van één bouwlaag onder pannen zadeldak, onder meer nummers 23, 34-38 en van twee bouwlagen nummers 78-82 verfraaid door het gebruik van witte sierbaksteen. Verder enkele huizen met art-deco-inslag, onder meer nummers 9-11, zie erkers, parement van gele baksteen en variërend metselverband.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 240-241.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline