Martinushoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Martinushoeve

Beschrijving

Martinushoeve, voormalige herenhoeve met losstaande bestanddelen, uit tweede helft 19de en eerste kwart 20ste eeuw. Volgens kadastergegevens eertijds met peebranderij; heden ingericht tot landelijk restaurant.

Woning aan straatzijde van drie traveeën en één bouwlaag onder mansardedak (nok parallel met straat, Vlaamse pannen en leien) met dakvensters onder driehoekig fronton.

Witbeschilderde lijstgevel op zwart beschilderde plint en voorzien van licht getoogde muuropeningen met sluitsteen; houten kroonlijst op modillons; spiegelversiering op borstweringen en fries.

Rechts aansluitende stalling van vier traveeën onder zadeldak (nok parallel met straat, Vlaamse pannen); rechthoekige muuropeningen; haaks gebouw door gesinterde steen 1882 gedateerd.

Ten oosten voormalige tweebeukige langsschuur, opklimmend tot rond 1872, heden aangepast; verankerde en deels bepleisterde en beschilderde baksteenbouw onder zadeldak (nok haaks op straat, eternieten golfplaat); bovenbouw bekleed met golfplaten. Zeer lange muurankers en aan straatzijde rechthoekige poort onder latere ijzeren I-balk. Overige bijgebouwen grondig aangepast aan de horecafunctie.

• Kadasterarchief, mutatieschetsen Zandvliet 1858/4, 1863/2, 1872/12, 1882/14, 1888/4, 1907/7, 1910/6.