Geografisch thema

Groeningekaai

ID
7430
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7430

Beschrijving

Tussen de Gentsesteenweg en de Stasegemsestraat. De naam van de straat verwijst naar de Groenekouter die in deze omgeving lag. Bij de aanleg van het kanaal Kortrijk-Bossuit wordt de Groeningekaai aangelegd en worden de gronden geleidelijk aan verkaveld en bebouwd. De gronden waren in eigendom van de familie Schaeken. Pieter Schaeken, pater familias, werd in Oostende geboren en overleed te Joinville-au-pont in Frankrijk. Hij was één van de grootste aannemers voor de aanleg van spoorwegen in België en één van de beheerders van de maatschappij die het kanaal Kortrijk-Bossuit liet graven.

Het straatbeeld wordt voornamelijk bepaald door arbeidershuizen en industriële panden, onder meer de fabriek. Groeninghe, opgericht in 1920 door B. Steverlynck; verdelen en verven van textielgarens. De fabriek werd beschadigd tijdens W.O. II. Stopgezet in 1960 en ververij overgebracht naar Harelbeke.

  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 151.

Bron: DE GUNSCH A., DE LEEUW S. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T., SCHEIR O & VAN DEN MOOTER M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IA: stad Kortrijk, Straten A-K, Deel IB: stad Kortrijk, Straten L-Z, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callens, Toon; Scheir, Olivier; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Opslagplaats

  • Omvat
    Pakhuis

  • Omvat
    Winkel-woonhuis

  • Is deel van
    Kortrijk


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Groeningekaai [online], https://id.erfgoed.net/themas/7430 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.