Gemeentehuis van Zandvliet

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, opgericht in 1876, in eclectische stijl met neoclassicistische inslag naar ontwerp van de Antwerpse bouwmeester N.J. Van der Heyden. Heden gebruikt door de stedelijke administratieve diensten.

Ingebouwde en deels bepleisterde, bakstenen constructie op arduinen onderbouw; drie traveeën en één bouwlaag onder pseudo-mansardedak (nok parallel met straat, kunstleien). Lijstgevel met sterk uitgewerkt, centraal dakvenster en travee geritmeerd door bepleisterde rondboogarcade.

Rondbogige muuropeningen en verdiepte deur met steektrap. Centraal dakvenster onder gebogen kroonlijst met gemeenteschild als sluitsteen. Geprofileerde daklijst met medaillons op de uiteinden.

Trouwzaal met schilderijen van N. De Keyser (1813-1887, zie De Keyserhoeve): zelfportret; Keizer Karel verlost christenslaven; Bravo Toro.