Schoutetstraat

Beschrijving

Tussen de Goswin de Stassartstraat en de Kanunnik De Deckerstraat. In de 14de eeuw zogenaamd "plathea de Hove" (Hovestraat) naar de hier gelegen uitgestrekte hoven van belangrijke patriciërswoningen. In de eerste helft van de 16de eeuw ook zogenaamd "Anckerstrate" naar het gelijknamig hoekhuis (Goswin De Stassartstraat). Huidige benaming ontleend aan Schout Willem de Clerck die hier in de 16de eeuw een hof bewoonde. Straat voorheen, ter hoogte van nummer 2, verbonden met de Goswin de Stassartstraat door een klein straatje, zogenaamd de "Korte Blokstraat", heden gesupprimeerd.

Interessante straat met tot op heden behouden residentiële functie: belangrijke historische panden, namelijk de refugiehuizen van Sint-Truiden en van Tongerloo, drukken een eigen stempel op het schilderachtig uitzicht van de straat. Er tegenover bevinden zich de "Posthoorn" en de voormalige Sodaliteitskapel, verbouwingen van het vroegere Bethaniëklooster. Straat en laatstgenoemd pand eertijds doorkruist door een vertakkingsvlietje van de Heergracht, dat eind 19de eeuw werd overwelfd.

Nummer 2: voorheen deel uitmakend van brouwerij "De Posthoorn", heden meubelmakerij met achterin gelegen fabrieksgebouwen uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde