Elizabetlaan (Duinbergen)

Beschrijving

Kronkelende hoofdweg door Heist en Knokke (N34), grosso modo parallel met de Zeedijk. Sluit aan bij de Koninklijke Baan die in opdracht van Leopold II van Middelkerke tot Blankenberge wordt aangelegd tussen 1900 en 1909. Gedeelte in Duinbergen opgenomen in verkavelingsplan van Stübben; het spoor van de tramlijn (1890) loopt ten zuiden van de laan, om nu af te wijken ter hoogte van de Arcadelaan. Op de hoek met de Duinbergenlaan bevonden zich twee houten wachthokjes voor de tram, later vervangen door stenen constructies. De basisbebouwing van de Elisabetlaan bestaat in Duinbergen uit losstaande villa's in een rijke variëteit aan stijlen, waarvan de oudste van begin 20ste eeuw. Rond de Duinbergenlaan is de bebouwing aaneengesloten; deze behoort tot de oudste bebouwing van Duinbergen. Het hoekgebouw met die laan, huidig nummer 280, wordt in 1902 opgetrokken als het "Hotel de la Station" of "Helios" (zie achterliggend steegje met de naam Heliospad). Aansluitend bij deze rijbebouwing, de Kerk van de Heilig Familie, gebouwd in 1939 (zie nummer 300). In 1952-1953 wordt de laan gerenoveerd en geasfalteerd (voordien kasseien). De Elisabetlaan is verworden tot een soort snelweg met doorsnee bebouwing; nog steeds worden waardevolle villa's gesloopt en vervangen door woningen van mindere kwaliteit, zoals nummer 243, modernistische villa van 1931, eind jaren 1990 gesloopt.

• LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 78, 80, 97.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda