• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Vrijstaande dorpswoning met omheinde voortuin. De kern dateert van omstreeks 1877, wellicht opgetrokken in opdracht van Jan Vereman, koopman in Antwerpen, ter vervanging van een oudere constructie. Toen stond er meer noordelijk op het perceel ook nog een L-vormig gebouw. Omstreeks 1901 zijn aanpassingswerken aan het woonhuis uitgevoerd en is de aanpalende constructie afgebroken.

Deze lager gelegen woning is omheind met een ijzeren hekwerk op lage bakstenen basis met centrale toegangspoort, uitlopend op een hogere bakstenen ommuring. Het dubbelhuis, met een gevelbreedte van drie traveeën, telt één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel met de straat, mechanische pannen). Het gaat om een witgeschilderde bakstenen lijstgevel in kruisverband met knipvoeg en met hardstenen plint. De gevel is voorzien van een centrale voordeur met aan weerszijden eenvoudige, rechthoekige ramen, met hardstenen dorpels en houten luiken, onder verdiepte panelen. In de zuidelijke zijgevel bevindt zich op het gelijkvloers een smal venster met luik en verder hebben beide zijgevels een zoldervenster.

In recente tijden is het zuidelijke gedeelte van de ommuring afgebroken en de aanbouw aan noordwestelijke zijde gerenoveerd. Achter het ijzeren hekwerk is een hoge haag gezet. Wat het woonhuis betreft is het pannendak aangepast, waarbij de houten kroonlijst op klossen is vervangen. Het schrijnwerk van de voordeur, met verdiepte en geprofileerde panelen, is wel bewaard gebleven. Ook de houten vensters en luiken met bijhorend geheng zijn behouden. In de zijgevels, waarvan de zuidelijke nog ongecementeerd met baksteenvlechtwerk, zijn muurankers te bemerken.

• Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, Dia's, Zandvliet, 2.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Zandvliet, artikelnummers 1599, 443.