Weeltjenshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Weeltjenshoeve

Beschrijving

Iets achterin gelegen, monumentale hoeve met losstaande bestanddelen, in kern opklimmend tot 18de eeuw. Enige resterende grote hoeve in Zandvliet (in bedrijf tot eind juli 1991, zie onteigening voor de aanleg van de Havenweg pal ten westen van de hoeve).

Deels omhaagd terrein, grotendeels afgezet met kastanjelaars; centraal gekasseid erf met woonstalhuis ten noorden, schuur ten zuiden, haaks bakhuis van rond 1872 ten noordwesten en bijkomende, doch aangepaste stal van rond 1924 ten oosten; bewaarde poel en rest omgrachting ten oosten; boomgaard ten zuiden.

Verankerde bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldaken (nok haaks op Antwerpsebaan, golfplaat of Vlaamse pannen), woonstalhuis tot 1990 met rieten dak.

Woonhuis, met opkamer aan noordwestelijke zijde, op gecementeerde, zwart beschilderde plint; drie traveeën en rechthoekige muuropeningen met arduinen lateien en lekdrempels.

Uitspringende stal met muurvlechtingen in de zijgevels; deels aangepaste rechthoekige muuropeningen; poorten met houten latei en arduinen hoekblokken.

Interieur: later ingebrachte troggewelven en bewaard gebint.

Parallelle tweebeukige langsschuur van vier traveeën; typisch halfronde vensters en rechthoekige poorten; verluchtingsgaten in de zijgevel. Voormalige paardenstal op noordwestelijke hoek, vermoedelijk van rond 1924, doch aangepast als garage.

• Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Zandvliet 1872/3, 1924/11.