Parochiekerk Sint-Benedictus-Haven

Beschrijving

Oorspronkelijke garnizoenskerk uit de 17de eeuw, tot 1785 bestemd voor de protestantse eredienst, nadien als katholiek bedehuis gewijd aan Sint-Jozef. Van 1830 tot 1839 opslagplaats voor levensmiddelen, in 1839 hersteld en herwijd; na een brand in 1882, vervangen door huidige gebouw naar ontwerp van Louis Gife van 1883.

Eclectische zaalkerk met neogotische inslag van acht traveeën met vooruitspringende westertoren en vlakke koorsluiting onder leien zadeldak. Baksteenbouw met sober gebruik van natuursteen, ritmerende lisenen. Rechthoekige toren eindigend op fronton onder leien zadeldakje. Roos- en spitsboogvensters. Verdiept spitsboogveld over twee geledingen. Geprofileerde spitsboog op driekwartzuiltjes waarin rechthoekige deur onder latei op consooltjes, hogerop vierpasvenster. Zuidgevel met smalle spitsboogvensters.

In westgevel: hardstenen 16de-eeuwse grafsteen van drossaard Jacobus van Cauwenberghe, overleden in 1684.

Interieur met gedrukte spitsbogen op slanke zuilen met koolbladkapitelen. Houten spitstongewelf. Neogotisch mobilair uit de bouwperiode.

• Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, archief, plannen provincie Antwerpen, Lillo-fort.

Auteurs: Plomteux, Greet