Herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg

Beschrijving

Het bakstenen volume is opgetrokken omstreeks 1913 voor Petrus Joannes Guns-Brands, schoenmaker te Berendrecht, op de plaats van een ouder, dieper op het perceel gelegen huis. Hier zou eertijds een café en schoenenwinkel gevestigd zijn, en vanaf 1953 een herberg.

De gevel van vier traveeën en één bouwlaag onder schilddak heeft een plint in lichte granito en is reeds voor 1991 bekleed met een moderne structuurpleister. De getoogde openingen hebben vensterdorpels in donkere granito. Boven de openingen zijn de tegelfriezen en de houten kroonlijst bewaard. De dakpannen zijn vervangen door een bekleding in golfplaat.

In het interieur zijn de in 1988 ontdekte en gerestaureerde marmerschilderingen van de in Berendrecht gevestigde kunstschilder Martinus van Winsen (1870 - 1923) bewaard, die te Berendrecht tal van openbare en private interieurs opsmukte. Hij realiseerde onder meer de door de V-bom (1944) vernielde muurschilderingen van de parochiekerk, deze van de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Hagelberg, de kapel van het Sint-Jozefgesticht, en het klooster van de Zusters van Barmhartigheid. Verder verwezenlijkte hij verschillende interieurafwerkingen voor bemiddelde boeren en families, waaronder de muurschilderingen voor Jonkheer Van Delft in zijn verblijf aan de Reigersbosdreef.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummer 1180.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Berendrecht, 1913/8.
  • VERMEIREN H. 1993: Kunstschilder Martinus van Winsen, zijn leven en werken in Berendrecht, Polderheem 28.1, 16-23.

Auteurs: Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke