Stockholmstraat

Beschrijving

Van Alfons Pieterslaan naar Kaïro- en Spoorwegstraat; oorspronkelijk vanaf Leopoldpark zie huidige Kanunnik Dokter Louis Colenstraat. Aanleg kadert in eerste fase van westelijke stadsuitleg volgens plan van L. Crépin van 1867. Noordoostelijke straatzijde oorspronkelijk ingenomen door het derde handelsdok. Na de Eerste Wereldoorlog, gedeeltelijke opvulling van dok voor bouw van het "Panorama de l'Yser" (kunstschilder A. Bastien) in 1924 op hoek bij Alfons Pieterslaan. Eind jaren 1940, volledige demping en afbraak van panorama waarna locatie van nieuw stadhuis met parking.

Rechtlijnige straat. Funcies: wonen en administratie. Van oorspronkelijke zuidwestelijke straatwand uit eind 19de eeuw, volgens oude foto's met neoclassicistisch getinte en eclectische breedhuizen van twee à drie bouwlagen, rest weinig. Nummer 37: kern uit laat-19de eeuw met recenter, art-decogetint gevelparement van tegels en geglazuurde bakstenen; bovenlicht als ovale oculus met glas-in-loodmotief. Huidig straatbeeld bepaald door appartementsgebouwen tot zeven bouwlagen, voornamelijk uit jaren 1960 en later.

• VAN CAILLIE A., Oud Oostende in Beeld, deel 1, Brugge, 1983, nummers 169, 170.
  • VAN CAILLIE A., Oud Oostende in Beeld, deel 4, Blankenberge, 1989, nummers 84, 181.