Pastorie van de Sint-Jan-Baptistkerk

Beschrijving

De modernistische pastorie is tussen 1963 en 1965 gerealiseerd onder stadsbouwmeester F. Peeters, in de tuin van de oude, 19de-eeuwse pastorie. Deze laatste was meer westelijk gelegen, ter hoogte van de huidige parking voor het kerkhof, en werd na de bouw van de nieuwe pastorie afgebroken.

Het modernistische ontwerp is ondertekend door leidend architect L. Claessens, en omvat een hoger uitgewerkte rechtse travee met halfondergrondse garage en schuilkelder. De centrale inkomhal geeft met steektrappen uit op de daarboven gelegen bureauruimte, waarachter een sas met badkamer. Deze sas verschaft toegang tot de aan tuinzijde gelegen slaapkamer voor de pastoor enerzijds, en de gastenslaapkamer anderzijds. De ruime living, keuken, en studio voor de huishoudster met badkamer en provisiekast zijn gesitueerd in de slechts één bouwlaag hoge travee links van de centrale inkomhal. De ruimten zijn bereikbaar langsheen een achter de trappenhal gelegen vestiaire. Omstreeks 1984 is de garage omgebouwd tot bergruimte, waarbij de garagepoort vervangen is door een vensteropening, en achteraan een nieuwe autobergplaats met afdak opgetrokken is.

De baksteenbouw heeft een asymmetrisch uitgewerkt zadeldak, waarvan de rechtse, hoger uitgewerkte travee met inrit voor de halfondergrondse garage licht vooruitspringend uitgewerkt is. Aan linkerzijde is het overkragende, lager uitlopende betonnen dak uitgewerkt als luifel boven de toegang en over het naast de woonkamer gelegen terras. De wit geschilderde gevels van machinesteen hebben een sokkel van papensteen. Het woonhuis is bereikbaar langs een bordes met plantenvak. De toegang is gemarkeerd door een grote glaspartij met rechts gevelhoog wit geschilderd traliewerk, en links van de toegang een madonna. De vensteropeningen hebben een gevarieerde vormgeving: de woonkamer en bureauruimte hebben ruime rechthoekige vensterpartijen, in de zij- en achtergevels zijn eenvoudige dubbele raamvleugels aangebracht, en de halfondergrondse kelderverdieping is verlicht door smalle bandramen. De gevelvlakken onder, tussen en boven de vensteropeningen, alsook de monumentaal uitgewerkte keukenschouw en het plantenvak naast het toegangsbordes, zijn uitgevoerd in zwarte Boomse steen. In de voorgevel is onder het brede, tweedelige metalen vensterschrijnwerk nog de afwerking met oorspronkelijke geëmailleerde asbestvezelcementplaat bewaard. In de westelijke zijgevel zijn deze samen met het vensterschrijnwerk vervangen door exemplaren in pvc. De tuin- en terrasverharding in breuksteen is wel bewaard gebleven.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummer 19.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Berendrecht, 1966/8.