Kerkstraat

Beschrijving

Straat met licht gebogen tracé, gelegen tussen de Kortrijkstraat en de Kerkomtrek. Maakt reeds van oudsher deel uit van het stratenpatroon van Menen, aangelegd in 1455-1456 en alsdusdanig aangeduid op de kaart van Van Deventer (1569-1573) en Sanderus (1644).

Heterogeen straatbeeld met rijbebouwing, in de kern opklimmend tot laat 17de - begin 18de eeuw. Verschillende gecementeerde lijstgevels, onder meer nummers 5 tot 9, 42 en 44 en tal van eenvoudige bakstenen gevels met bakstenen friezen, onder meer nummer 11-13 met uitgelengd dropmotief. Ook nieuwbouw, onder meer nummer 16, preventief zorgencentrum voor kind en gezin en nr. 32 met bewaard heiligbeeld in nis en gevelsteen met datering "1701".
Tussen nummer 8 en nummer 10 straatje met garages, achteraan uitkomend op de speelplaats van het preventief zorgencentrum voor kind en gezin.

• PYNCKET M., Straatnamen in Menen (tot 1830), in 't Wingheroen, jg. 19, nr. 2, p. 43.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie