Grote Markt

Beschrijving

Politiek centrum, tevens kern van de stad waar de hoofdstraten Rijselstraat, Bruggestraat, Ieperstraat en Kortrijkstraat op samenkomen. Maakt reeds van oudsher deel uit van het stratenpatroon van Menen. Eerste vermelding in de 14de eeuw. Markt met stadhuis en belfort zijn alsdusdanig aangeduid op de kaarten van Van Deventer (1569-1573) en Sanderus (1644). Vroegere benamingen zijn Nieuhof, Beestenmarkt, Korenmarkt, Graanmarkt en Zuivelmarkt.

Een grote stadsbrand, op 9 mei 1548 vernielde de Grote Markt en het stadhuis, vergroting van de marktplaats in 1548-49.
Rechthoekig plein, in het midden geaccentueerd door het stadhuis met geïncorporeerde belforttoren, daardoor ontstond er zowel ten oosten als ten westen van het complex een marktplein, aanvankelijk met verschillende benamingen, maar nu onder eenzelfde benaming. Het westelijke deel, de vroegere Groentemarkt is heden in gebruik als parkeerplaats.

Vernieling van de Grote Markt tijdens de Eerste Wereldoorlog, ontploffing van een munitiewagon ter hoogte van Café du Damier (nummer 36).
De bebouwing klimt op tot in de 18de eeuw. De basisbebouwing aan de zuidzijde bestaat voornamelijk uit bepleisterde en beschilderde lijstgevels met variërende traveebreedte en drie bouwlagen onder pannen zadeldaken. Daarnaast voornamelijk bebouwing uit het begin van de 20ste eeuw. Typische interbellumwoningen zijn nummers 18 en 19. Vanaf begin van de 20ste eeuw is de noordzijde van de Grote Markt bijna volledig ingenomen door winkels en cafés.

• Stadsarchief Menen, Bouwaanvragen 874.1, reeks B, nr. 757 en 962.
  • Menen in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972.