Graansilo De Trouw

Beschrijving

Graansilo van de Gezworen Meters en Wegers "De Trouw" opgetrokken in 1956, naar een ontwerp door de ingenieur Paul Moenaert namens de Société d’Etudes Verdeyen & Moenaert. Opgericht in 1939 tekende het Brusselse ingenieursbureau in de zelfde periode ook voor het Auditorium Janson van de Université libre de Bruxelles op de campus Solbosch. De in 1887 opgerichte graannatie “De Trouw” verkreeg in 1956 een concessie van 50 jaar op het terrein aan Kaai 44 op de kop van het Kattendijkdok, bij het Suezdok en de Brandweerkazerne. De graansilo werd in 2008 gesloopt voor de bouw van het Havenhuis en de aanleg van het Zaha Hadidplein.

De constructie uit gewapend beton en baksteen op achtennegentig Franki-funderingspalen, is ingeplant op 10 meter van het water. Het 50 m hoge balkvormige complex is samengesteld uit de volledig betonnen graansilo op een vierkante plattegrond van 16 bij 16 m, geïntegreerd in een gewapend betonskelet ingevuld met rood baksteenmetselwerk. Aan de zuidzijde van de constructie leunt een trappenhuis met liftkoker aan, dat hoger is opgetrokken en boven het hoofdvolume een tweede, rechthoekige geleding vormt van 8 bij 10 m. Het silovolume bevat zestien cellen van 27 m hoog voor 10.000 ton graan, op 6 meter boven de kaaivlakte. De twee onderliggende niveau's huisvesten volgens de bouwplannen transportbanden en een weeginstallatie.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#35562; foto FOTO-OF#186.