erfgoedobject

Asiadok

bouwkundig element
ID
10731
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10731

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Asiadok
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Asiadok ( haaks op Houtdok en evenwijdig met Kempischdok) grotendeels voltooid in 1871; vergroting in noordelijke richting van 1888; in 1955-60 met het Straatsburgdok verbonden.

Aanvankelijk zogenaamd "Vaartdok" omdat hier, ter hoogte van de huidige IJzerlaan de Kempische Vaart uitmondde, via sluis nummer 17 (1873) die in 1935 werd gedempt (zie ook Kattendijkdok).

Het Asiadok ontving hout in het noorddeel. Aan zuid- en westkaai met steenkooloverslag werkten van 1877 tot 1886 de zes enige stedelijke stoomkranen op sporen, mislukt experiment door veelvuldige sabotage. In de zuidhoek is een herstellingsbedrijf voor binnenschepen gevestigd, met twee van de drie drijvende droogdokken in de haven; het andere ligt in de noordoosthoek van het Kempischdok.


Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Himler, Albert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Asiabrug

  • Is gerelateerd aan
    Havenafdaken bij Asiadok

  • Is deel van
    Haven


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Asiadok [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10731 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.