Oudekerkstraat

Beschrijving

Het kruispunt van de Oudekerkstraat met de Grootbroekstraat, zogenaamd Kevelaer, vormt het oorspronkelijke centrum van het gehucht Molenbeersel. Op de plaats van het huidige nummer 50 bevond zich de Sint-Leonarduskapel, die in 1772 werd opgericht. Zij staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845), in beide gevallen als een éénbeukig gebouw zonder transept. In 1826 worden een sacristie en een toren aan de kapel toegevoegd, die in de Atlas van de Buurtwegen duidelijk te herkennen zijn. Deze kapel was een hulpkapel van de kerk van Neeritter (NL). In 1828 wordt de kapel een rectoraat, in 1834 een onafhankelijke kerk. In 1837 wordt de Sint-Leonardusparochie opgericht. In 1863 wordt de huidige parochiekerk gebouwd, in het nieuwe centrum van Molenbeersel, aan de Weertersteenweg. De kapel wordt dan verbouwd tot school en de pastorie tot onderwijzerswoning. De kapel wordt in 1936 verkocht en verdween.
Het kruispunt heeft een concentratie van dorpswoningen uit eind 19de - eerste kwart 20ste eeuw, een aantal met oude kern: Grootbroekstraat nummer 1, Oudekerkstraat nummers 49, 52, 53, 45-47, 46, 48, 50.

• HENKENS P., Molenbeersel, een dorp uit (de) duizend, 1999, p. 195.