Bedieningshuis Bonapartesluis

Beschrijving

Voormalig bedieningshuis op zuidkaai van het gedempte benedenhoofd der Bonapartesluis aan de Tavernierkaai, opgetrokken in 1863, naar een ontwerp door waarnemend stadsbouwmeester Charles Dujardin uit 1862. Aannemer was Jos Lefebvre uit de Kloosterstraat, die de werken in januari 1863 voor een bedrag van 32.000 Belgische frank kreeg toegewezen. In 1909 werd het gebouw, toen in gebruik als kantoor van de Ontvanger der Scheepvaartrechten, aan de oostzijde met één travee vergroot en inwendig grondig verbouwd, met inbreng van een nieuwe traphal. Stadsbouwmeester Alexis Van Mechelen tekende het ontwerp in 1908. Aannemer Jules Martin Frères uit Sint-Gillis (Brussel) kreeg de werken in januari 1909 toegewezen, voor een bedrag van 25.500 Belgische frank. Van 1976 tot 1986 gebruikt als rijkswachtkantoor voor de havenbrigade. De tegenhanger op de noordkaai werd in 1976 gesloopt.

Sober neoclassicistisch gebouw van vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder afgeplat schilddak (bitumen); dakplatform (belvedère) omgeven door balustrade.

Geblokte, sokkel vormende begane grond met arduinen parement geritmeerd door rondboogvensters. Bepleisterde, beschilderde bovenverdieping met rechthoekige vensters onder gestrekte waterlijst, de lekdrempels aansluitend bij de gekorniste puilijst. Begane grond met gietijzeren pijlers.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier MA#80923 en MA#83300, plannen 697#279 en 697#3642.
  • LANDTMETERS L. met medewerking van HIMLER A., Sluis- en bruggewachtershuizen op het Eilandje (Onuitgegeven eindverhandeling, H.A.I.R., 1989, p. 16-23)
  • Nouvelles installations maritimes d'Anvers, 1877-1884. Gedenkboek, fotoalbum uitgave COUVREUX en HERSENT, entrepreneurs.

Auteurs: Plomteux, Greet