Herenhuis Den Blaesbalck

Beschrijving

Naar verluidt circa 1600 brouwerij met uitgang aan de Bril en Volmolenstraat. Monumentaal herenhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), waarvoor bouwaanvraag van 1862.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, op arduinen sokkel; tussen eerste en tweede bouwlaag arduinen puilijst. Steekboogvensters in geprofileerde, respectievelijk arduinen of beschilderde omlijsting met oren, meestal op doorgetrokken arduinen lekdrempels. Balusters op de borstweringen der middenverdieping en panelen op de bovenverdieping. Deurtravee geflankeerd door lisenen met verdiepte schacht en schijfmotief. Rechthoekige deur in zware arduinen omlijsting met verdiepte panelen; hogerop balkon op zware rolwerkconsoles.

Uiterst links witgeschilderd plaasteren Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind, vermoedelijk van 1930.

Klassiek hoofdgestel: geprofileerde architraaf, fries met casementversieringen, houten gekorniste kroonlijst op tandlijst, modillons en bladwerkconsoles. Gecementeerde achtergevel gemarkeerd door driezijdige uitbouw in het midden; getoogde muuropeningen.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1862-1865.
  • CHARLE A. en CEULEMANS L., Volksdevotie te Lier, Lier, 1981, p. 73.