Huis De Vier Gekroonden

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Vier Gekroonden

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Burgerhuizen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Burgerhuizen

Beschrijving

Naar het ambacht van metsers, steenhouwers, schaliedekkers en glazenmakers. Naderhand zogenaamd De Tiber naar de vliet die door het gebouw overkluisd wordt. Voormalige graanopslagplaats van de "Brouwers Maetschappij Cels-Bogaerts", opgericht circa 1796. Het graan werd aangevoerd per schip langs de Kleine Nete. Circa 1830 verbouwd tot houtmagazijn. In 1984 voorlopige restauratie van de dakconstructie wegens bouwvalligheid. Renovatie tot woonresidentie naar ontwerp van architectenbureau J. D'hoore - S. Peeters aangevat in 1989.

L-vormig industrieel complex bestaande uit twee vleugels van vijf tot zes bouwlagen onder gelede zadeldaken (respectievelijk nok evenwijdig aan en loodrecht op straat, golfplaten), met verluchtingsstroken om het drogen van het hout mogelijk te maken. Verankerde bakstenen gebouwen, aan straatzijde gecementeerd met schijnvoegen. Rechthoekige houten luiken met arduinen latei en lekdrempels. Aan straatzijde latere rechthoekige poort met arduinen stijl links onder ijzeren I-balk; schamppalen.

Interieur: houten structuur met moer- en kinderbalken. Op de eerste verdieping van de achterbouw: bewaarde, gebakken rode vloerstenen, voor het opwarmen en bevochtigen van de granen bij de verwerking tot mout.

• Administratie Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu, Bestuur voor Monumenten en Landschappen, Provinciale directie Antwerpen, Restauratiedossier.
  • VERWILT P., Persoonlijk archief.
  • LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 231-232.