Huis Het Kromhout

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Het Kromhout

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Vredeberg

Beschrijving

"Het Kromhout", in 1763 pastorie van het Vredebergklooster (tot eind 18de eeuw). Vóór 1914 stoommaalderij van Hellemans, in 1911 in gebruik als magazijnen (zie bouwaanvraag voor herstellen en herbouwen als woningen van 1911 naar ontwerp van L. Van Boeckel).

Circa 1912 aangepast hoekpand (zie bouwaanvraag) met classicerende barokkenmerken, in kern opklimmend tot circa 1700. Breedhuis, heden met gecementeerde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien); hoekpilasters op geblokte basis en centrale hoger oplopende halsgevel. Aangepaste rechthoekige vensters in vlakke, gecementeerde en doorgetrokken omlijsting; arduin voor lateien, tussen- en onderdorpels; kleine roedeverdeling. Rondboogdeurtje in natuurstenen kwarthol geprofileerde omlijsting met sluitsteen, imposten en neuten; vooruitstekende waterlijst met opgerolde uiteinden. Top tussen vleugelstukken en bekroond door gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden. Voorts houten kroonlijst op modillons. Gecementeerde zijtuitgevels met schouderstukken en aangepaste muuropeningen.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1912, eerste halfjaar.
  • LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 71.