Tielendorp

Beschrijving

Straat in het centrum van de gemeente tussen de spoorlijn Herentals - Turnhout en de grens met Lichtaart. Ter hoogte van de kerk aanzet van een driehoekig dorpsplein. Centraal ligt het gemeentehuis van 1876, met ervoor een gekasseid plein met arduinen dorpspomp naar ontwerp van de provinciale architect Johan Van Gastel van 1868, en vrijheidslinde, geplant naar aanleiding van de bevrijding na de Eerste Wereldoorlog. Achter het gemeentehuis bevindt zich een deels omhaagd, deels omheind parkje met centraal geplaatst Madonnabeeld op arduinen sokkel; het beeld draagt als signatuur Floris de Cuijper en werd opgericht als dank na de Tweede Wereldoorlog.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Gebouwen, Tielen, 9/8 waterputten - bornputten dossier 8.