Sint-Ursulaschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Ursulaschool

Beschrijving

Scholencomplex met onregelmatige zuidelijk gelegen vleugel van 1926, rechthoekige zuidwestelijke vleugel van 1931, beide naar ontwerp van J.B. Van Bouchout. Sobere rechthoekige noordwestelijke vleugel naar ontwerp van M. Van Ockelyen van 1912.

Bakstenen vleugels van twee bouwlagen onder zadeldaken (kunstleien) met verwerking van natuursteen, onder meer voor vensterkruisen en dorpels.

Zuidelijk gelegen vleugel (nok loodrecht op straat) met gestileerde neogotische elementen; aan straatzijde puntgevel van twee traveeën, gemarkeerd door natuurstenen aflijning; kruiskozijnen in Brugse travee; baksteenversieringen op borstweringen en boogveld. Bekronende rondboognis met natuurstenen sokkel voor verdwenen beeld van Sint-Ursula (?). Zijgevel van negen traveeën met kruiskozijnen of drielichten in rechthoekige nissen met baksteenfries bovenaan. Links lager aanbouwsel (gang) onder half schilddak (leien); eenvoudige rechthoekige vensters met natuurstenen tussenstijlen en rondboogpoort onder natuurstenen druiplijst.

Sobere zuidwestelijke vleugel van dertien traveeën, geritmeerd door lisenen; eenvoudige rechthoekige muuropeningen. Aan zuidwestelijke zijde: uitspringend middengedeelte van zeven traveeën.

Noordwestelijke vleugel van dertien traveeën en één bouwlaag. Hoge licht getoogde muuropeningen in verdiepte rechthoekige gevelvlakken.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1912, tweede halfjaar.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Lier, Scholen, Sint-Gummarusstraat, Kerkstraat.