Molenzijde

Beschrijving

Deel van de baan naar Rijkevorsel, gelegen tussen dorpskern en kolonie. Reeds in 1155 was er sprake van een windmolen te Merksplas, toebehorend aan de Sint-Michielsabdij en vermoedelijk te situeren aan de Molenzijde. De op oude foto's afgebeelde standaardmolen zogenaamd "Arbeid Adelt", gelegen aan de Molenweg en in kern minstens opklimmend tot circa 1500, werd in 1946 door storm vernield. Heterogene bebouwing met oude hoevesites nabij de dorpskom, verderop voornamelijk lintbebouwing van arbeidershuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste helft van de 20ste eeuw.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet