Domein Ravensteenhof

Beschrijving

Neoclassicistisch landhuis, ingeplant op een omgracht en sterk beboomd domein, deels omhaagd met haagbeuk en aan zuidwestelijke zijde grenzend aan het Netekanaal. De Ferrariskaart toont reeds een kasteel op ongeveer dezelfde plaats. Toegankelijk via een gekasseide oprit ten westen; bewaarde ijzeren toegangspoort ten zuiden (gieterij A. Van Aerschot, Herenthals), uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Onderkelderde rechthoekige constructie met dubbelhuisopstand; vijf traveeën en drie bouwlagen onder kunstleien schilddak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met imitatieblokken op de hoeken; horizontaal geleed door imitatievoegen op de begane grond, puilijst, tot kordons doorgetrokken lekdrempels, geprofileerde architraaf en kroonlijst op tandlijst en modillons. Centraal deurrisaliet onder driehoekig fronton; rechthoekige vleugeldeur in geprofileerde arduinen omlijsting onder kroonlijst op rolwerkconsoles; hogerop deurvenster in gelijkaardige omlijsting met balusterafsluiting. Rechthoekige vensters, betralied op de kelderverdieping, voorts in geriemde omlijsting, met sluitsteen op de tweede en derde bouwlaag.

Aan noordoostzijde: vijfzijdige uitbouw van twee bouwlagen onder plat dak, op de verdieping inspringend en omgeven door een terras met balusterafsluiting. Grote rondboogdeur, geflankeerd door arduinen Dorische zuilen met eenvoudig hoofdgestel: fries met trigliefen en schijfmotieven.

Ten noordoosten verankerd bijgebouw van één bouwlaag, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Leegstaande rechthoekige constructie onder steil kunstleien schilddak met dakkapellen en ijzeren vorstkam, volgens oude foto's eertijds voorzien van twee hoektorentjes; licht overkragend op daklijstbalkjes. Rood beschilderde baksteen met verwerking van gesinterde baksteen voor de geblokte hoeklisenen, druiplijstjes boven de getoogde muuropeningen, boogfries en deels voor de plint. Noord- en zuidgevel met getrapt middengedeelte (3 treden en topstuk en deels verdwenen ijzeren bekroning).

Ten noorden rond bakstenen torentje onder spits met zinkbekleding en bolbekroning. Bezoek werd niet toegestaan.