Burgerhuis in nieuwe zakelijkheid

Beschrijving

Ruim burgerhuis met verzorgde "voorgebouwde" gevel van gele baksteen, aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid, naar ontwerp van C. Sol, jaren 1935-1940. Plat dak vooraan aansluitend bij het bestaand zadeldak van de oudere kern, volgens bewoonster oorspronkelijk deel uitmakend van een klooster (mogelijk de abtsherberg van Sint-Bernards).

Uitgebalanceerde en strenge gevelcompositie met getande erkers in de hoektravee; licht verspringende hoofdpartij geaccentueerd door de uitspringende kroonlijst van de als loggia behandelde zolderverdieping. Bewaarde ramen en deuren met de gebruikelijke detaillering. Oorspronkelijke rechts gelegen garage vervangen door dienstingang in 1944 naar ontwerp van C. Sol. Bepleisterde en beschilderde achtergevel met rechthoekige vensters en glazen luifel.

Ten zuidwesten van de gekasseide binnenplaats: verankerde baksteenbouw van drie bouwlagen: voormalige schoenfabriek Frederickx - Van der Wee; rechthoekige muuropeningen, sommige onder ijzeren I-balken met rozetten.

• SOL A., Persoonlijk archief.