Hoeve Waterschranshoeve

Beschrijving

In kern 18de-eeuws, doch tijdens de Eerste Wereldoorlog grotendeels vernield; kort nadien heropgebouwd met behoud van enkele muurpartijen (onder meer in bakhuis en linker zijgevel van woonstalhuis), waarvoor afwijkende bouwaanvraag van 1925.

Volledig omgracht terrein aan de Nete: centraal gelegen woonstalhuis met bakhuis ten noordoosten en bijgebouw ten westen; omringend grasveld met jonge aanplantingen. Bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldaken (mechanische of Vlaamse pannen), afgeknot en geknikt bij woonstalhuis. Woning met licht getoogde en beluikte vensters op arduinen lekdrempels (opkamer in de oosthoek); sobere rondboogdeur onder oculus. Voorts licht getoogde of rondbogige muuropeningen.

Bakhuis met sporen van zandstenen hoekblokken; rechthoekige deur onder houten latei.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1925, september - december.