Eenheidsbebouwing in art-nouveaustijl

Beschrijving

Onderkelderde eenheidsbebouwing van elf woningen in repeterend schema, gebouwd in opdracht van provinciale raadsheer Ch. Cools; bouwaanvraag van 1905 naar ontwerp van. E. Careels.

Ensemble in art-nouveaustijl met Moorse invloed (zie koepel, hoefijzerbogen en wanddecoratie). Lijstgevels met verspringende kroonlijsthoogte en een parement van decoratief verwerkte en gekleurde baksteen (wit, geel, groen), onder meer voor muurbanden, boogvelden en kruismotieven ter hoogte van de hoefijzerbogen. Middentravee verhoogd met zware octogonale koepel onder uivormige spits, aan vier zijden geflankeerd door kleinere, half uivormige spitsen (leien); leeuwenkopversiering onder de daklijsten. Gevarieerde venstervormen: rechthoekig op de begane grond; hogerop hoefijzervormige deurvensters, soms dubbele deurvensters met als zuil uitgewerkte penanten en sierlijke smeedijzeren leuningen, laatstgenoemde als vereenvoudiging van de oorspronkelijke driezijdige balkons op ijzeren consoles (zie bouwaanvraag en oude foto's). Op de bovenverdieping: rechthoekige drielichten met fraai uitgewerkte art-nouveau-onderdorpels; in de uiterste en drie centrale traveeën: middenvenster onder boogveld met pauwenmotief. Rechthoekige deuren. Houten kroonlijsten.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1905.
  • LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 267.

Aanvullende informatie

Paul Cauchie is ontwerper en uitvoerder van de sgraffiti, zie tijdschrift M&L van september-oktober 2012, pagina 10.