Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt

Beschrijving

Driebeukige bakstenen kerk met neogotische en -romaanse elementen, opgetrokken in 1928 naar ontwerp van R. Lemaire.

Rechthoekige plattegrond met schip van zes traveeën + ingangstravee; tweeledig koor met vlakke sluiting; ten zuiden ingebouwde vierkante toren, bovenaan achtzijdig, onder leien spits. Omlopende natuurstenen sokkel met verwerking van baksteen. Gebruik van natuursteen voor onder meer dekstenen en lekdrempels.

Noordgevel gemarkeerd door ingangsportaal (rondboogdeur) met erboven drie oculi en links ervan vijfzijdig traptorentje; decoratieve verwerking van gekleurde baksteen. Middenbeuk onder zadeldak (mechanische pannen) geopend door gekoppelde spitsboogvensters. Smallere zijbeuken onder lessenaarsdaken, geritmeerd door versneden steunberen en geopend door spitsboogvensters met gekleurd glas in lood.

Bepleisterd interieur met spitsboogarcade (bogen van zwarte en gele baksteen) gedragen door pijlers. Houten spitstongewelven met gordelbogen van zwarte en gele baksteen.

• JANSEN J., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische Bedehuizen. Provincie Antwerpen. Kanton Lier, Brussel, 1975, p. 31.