Oude begraafplaats

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oude begraafplaats

• is aangeduid als beschermd monument Oude begraafplaats

Beschrijving

Op het Oud Kerkhof, dat in 1787 in gebruik werk genomen, bleef de toegangspoort met hekwerk, het monumentale kruisbeeld met Christus en enkele monumentale grafmonumenten bewaard.

Het Oud Kerkhof werd vermoedelijk in gebruik genomen in 1787, na het afschaffen van de begraafplaatsen binnen de stad (decreet van 1784). Het kerkhof werd ingewijd door de deken van Sint-Gummarus P.J. Heylen. De bewaarde 18de-eeuwse toegangspoort bestaat uit vier geblokte arduinen pijlers, waarvan de middelste vernieuwd zijn, met daartussen een ijzeren hek. Achterin staat een monumentaal kruisbeeld op sokkel naar 18de-eeuws patroon.

Op het kerkhof staan enkele merkwaardige grafmonumenten, onder meer in neogotische en eclectische stijl, soms ontworpen door gekende architecten als E. Careels (sarcofaag van de familie Verbeckt-Eyskens, 1907) en J.B. Van Bouchout (graf familie Avontroodt en Vos). De neoclassicistische grafkapel voor de familie Cools-Van de Wijngaert uit 1920 met opschrift L. Schoeters en het grafmonument van A. Bergmann van 1874 zijn de andere uitzonderlijke grafmonumenten op dit kerkhof.

Het oude kerkhof, dat in gebruik werd genomen in 1787, bewaart nog de 18de-eeuwse toegangspoort met smeedijzeren hekwerk en het 18de-eeuwse kruisbeeld met Christus. Verder zijn er enkele monumentale graftombes bewaard, die vrij uitzonderlijk zijn omwille van de eraan toegevoegde witmarmeren sculpturen. Het betreft volgende grafmonumenten:

1. de sarcofaag van de familie Verbeckt-Eyskens (1907) door bouwmeester E. Careels, steenhouwer L. Van De Brande, sculptuur man door J. Beernaerts uit 1939 en sculptuur vrouw door L. Gerrits uit 1909
  2. de sarcofaag van de familie Avontroodt en Vos, door bouwmeester J.B. Van Boechout en steenkapper Jos Willems (zoon).
  3. de neoclassicistische grafkapel van de familie Cools-Van de Wijngaert (1920) gesigneerd door L. Schoeters
  4. de sarcofaag van Elisabeth Augustinus uit 1903 bekroond met sculptuur van een vrouwenfiguur met geheven arm
  5. grafmonument van A. Bergmann uit 1874 met zijn borstbeeld en engelenfiguur
  • Archief Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA002090, 17 monumenten en 7 stadsgezichten te Lier, advies KCML voorontwerp van lijst (1990).
  • Kennes H. & Wylleman L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Foubert, Annemie