Rij arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rij arbeiderswoningen

Beschrijving

Omlopende huizenrij met afgekant hoekpand (nummer 96) van 1924-1926 naar ontwerp van stadsbouwmeester J. Meulepas na een gemeentelijke beslissing de oorlogsschade van een aantal huizen te besteden voor de bouw van 19 arbeiderswoningen en een elektriciteitscabine.

Aaneenschakeling aan weerszij van het tussen aanbouwsels gevatte dubbelhuis nummer 96 van enkelhuizen met twee bouwlagen; voornamelijk spiegelbeeldschema en afwisseling van lijst- en puntgevels. Regionalistische elementen als boogdeuren, drielichtvensters, muizentandlijsten naast typerende erkers in overstek, onderdorpels verwerkt tot bloembakken die het geheel en fraai en stijlvol karakter wilden verlenen.

Oorspronkelijke homogeniteit verstoord door de talrijke nieuwe ramen en deuren; volledig verbouwde nummers 26 en 28.

• VRIENS L., De Wederopbouw van Lier na de Eerste Wereldoorlog, Eindejaarsverhandeling KU Leuven, 1981-1982).