Hoekpand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand

Beschrijving

Art-nouveaugetint hoekpand (Pastoriestraat); vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (kunstleien), waarvoor bouwaanvraag van 1909 naar ontwerp van L. Van Rijmenant.

Voorgevel op arduinen sokkel gemarkeerd door een geblokt arduinen parement op de begane grond en een bekleding van gekleurde (wit, geel, lichtblauw) en decoratief verwerkte baksteen op de bovenverdieping. Rechthoekige vensters onder een latei op klossen; doorgetrokken lekdrempels. Bovenvensters met tudorboogvelden waarin tegelversiering met vrouwenfiguren en bloemen; balusters op de borstweringen. Rechthoekige deur: witgeschilderde houten vleugeldeur onder rechthoekig bovenlicht met gekleurd glas in lood. Gekorniste omlopende kroonlijst met recente bebording.

Zijgevel van baksteen op arduinen sokkel, met decoratief gebruik van gekleurde baksteen (geel, wit en zwart) onder meer voor banden, hoekblokken, fries en ontlastingsbogen. Verscheidene venstervormen al dan niet met boogveld met reliëfs. In het middenrisaliet: vensters voor verlichting van bordestrap, bewaard art-nouveaugetint houtwerk. Volgens bouwaanvraag aansluitend hek en "remise", inmiddels vervangen door garage en rijhuis Pastoriestraat nummer 79.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1909.