Burgerhuis Swerten Podt

Beschrijving

Eertijds "Swerten Podt", in de 19de eeuw een groot huis met koetspoort. Heden enkelhuizen van twee traveeën in spiegelbeeld en rechts poorttravee; drie bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen), waarvoor bouwaanvraag van 1906 naar ontwerp van L. Wellens.

Art-nouveaugetinte lijstgevels met een parement van gele en rode baksteen verwerkt met arduin; risalietvormende gevelpartijen met gevarieerde venster- en deurvormen. Op de bel-etages deurvensters met op de arduinen penanten ingegrifte solsleutels. Boven de deuren kleurige tegelpaneeltjes die jachthoorns en partituren voorstellen. Gekorniste kroonlijst op gekoppelde consoles.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1906.
  • LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 306.