erfgoedobject

Burgerhuizen met winkels in wederopbouwstijl

bouwkundig element
ID
10527
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10527

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gegroepeerde panden in "wederopbouwstijl", met componenten ontleend aan diverse stijlen; meestal drie traveeën en drie bouwlagen.

Nummers 3, 5 en 9 gebouwd als winkelhuis; nummer 3 met vereenvoudigde Franse 18de-eeuwse invloed, naar ontwerp van J.B. Van Bouchout van 1919; nummer 5 als eigentijdse interpretatie, voornamelijk zichtbaar in de decoratie (zie geometrische motieven op de borstweringen en pauwen op de penanten van de begane grond), naar ontwerp van C. Sol van 1922; nummer 7 met Franse neorococo-invloed; nummer 9 met neo-Vlaamserenaissance-elementen naar ontwerp van A. Ceulemans van 1921.

Gevarieerde topgevels opgetrokken uit baksteen, al dan niet met parement van imitatie(?)-natuursteen. Diverse venstervormen; nummer 9 met behouden pui.

  • Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1921, eerste kwartaal; 1922, mei-augustus; 1921, vierde kwartaal.

Bron: KENNES H. & WYLLEMAN L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Nummer 7: Woning heropgebouwd in 1917 met hulp van het hulpfonds 'Oeuvre Suisse Belge'. Op de cartouche staat een pistool afgebeeld, wellicht een verwijzing naar de oorlog.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuizen met winkels in wederopbouwstijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10527 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Lier

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.