Eenheidsbebouwing

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing

Beschrijving

Eenheidsbebouwing met breedhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (voornamelijk kunstleien) tussen aandaken, waarvoor bouwaanvraag van 1900 naar ontwerp van J.B. Van Bouchout, in opdracht van senator E. Bergmann.

Combinatie van enkelhuizen met winkel + woning en "estaminet" in de hoekpanden aan de Spoorweglei. Bakstenen lijstgevels op arduinen plint, onderbroken door hoger uitgewerkte gevelpartijen in vorm van puntgevels (nummers 43, 51). Decoratief gebruik van gekleurde baksteen voor banden, friezen en omlijstingen. Getoogde vensters op arduinen lekdrempels en dito deuren. Soms rondbogige muuropeningen. Houten kroonlijsten op klossen en tandlijst, deels aangepast.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1901.

Aanvullende informatie

De hoekpanden aan de Spoorweglei (nummer 37, 39 en 41-43) zijn gesloopt. De overige panden (nummer 45-51) zijn bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els