Gefusilleerdenlaan

Beschrijving

Deel van de oude Saint-Sauveurstraat met nieuwe rooilijn volgens plan van architect A. Massez, goedgekeurd bij KB van 17.06.1925. Gedeelte vanaf de spoorweg met betonnen Pessemiersbrug tot de huidige Stationsstraat, thans Gefusilleerdenlaan en Charles de Gaullestraat.

Sporadisch behouden oudere bebouwing: onder meer twee rijen arbeidershuisjes (nummers 18-28, 30-34), reeds in kaart gebracht door P.C. Popp met anderhalve of twee bouwlagen en twee of drie traveeën, gelegen op een hoger straatniveau, met beboomde voortuintjes en toegankelijk via enkele trappen. Inplanting van enkele textielbedrijven vanaf het vierde kwart van de 19de eeuw: onder meer nummer 14, voormalige weverij Dupont opgericht in 1869 en nummer 9 een voormalig textielatelier J. Delacroix van 1945, sinds 1973 Fietsenatelier Van Hauwaert, rechts onderaan gesigneerd S. Van Cauwenberghe. Overwegend bebouwd met doorsnee-rijhuizen en rijkere burgerwoningen uit het interbellum onder meer een rij eenvoudige bakstenen burgerhuizen met twee bouwlagen en twee traveeën onder mansardedak, onder meer nummer 17-27, gebouwd in 1928-29 (confer bouwplannen), gekenmerkt door een sober aanwenden van gekleurde baksteen voor speklagen, omlijstingen en friezen. Kenmerkende afgeronde hoekencomplexen met de Oudstrijderslaan (nummers 36, 38, 37-45) van 1938 en 1934 respectievelijk naar ontwerp van architecten R. en J. Cordier.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1929. 1.1-31.3, Doos 1934. 1.9-31.12, Doos 1938. 1.6.-31.7, Doos 1945. 1.1-31.12.
  • Stadhuis Ronse, Archief TD, Rooiplannen, nr. 29.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen