Modernistisch burgerhuis ontworpen door Cornelius Sol

Het modernistische burgerhuis werd in 1933 door architect Cornelius Sol.

Historiek

Het burgerhuis werd in 1933 ontworpen door architect Cornelius Sol in modernistische stijl. Het burgerhuis had vroeger een ommuurde voortuin met hek, maar deze verdween vermoedelijk bij de aanleg van de spoorwegtunnel in de jaren 1980.

Beschrijving

Het burgerhuis is een dubbelhuis met drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een plat dak, afgeschuind aan de achterzijde. Er werd een garage voorzien in de rechter travee. De voorgevel wordt getypeerd door een vooruitspringend travee links met erboven een balkon en horizontaliserende vensterregisters. De afwerking is verfijnd met geglazuurde, ook vergulde tegels en geometrisch uitgetekende voordeur en garagepoort.

Het is een zeer harmonisch uitgewerkt, modern ontwerp van architect C. Sol. Hoewel hijzelf eerder de voorkeur gaf aan moderne vormgeving in de zin van de nieuwe zakelijkheid, zijn de meeste van zijn ontwerpen toch zeer traditioneel getint. In het historische centrum van Lier maakte 'moderne' ontwerpen wellicht weinig kans, doch op dit tot dan toe onbebouwd gebleven terrein tussen het 'Casino' en de Nete kon dit moderne huis gerealiseerd worden. Het is een fraai exponent van de moderne architectuur van C. Sol en voor Lier een uniek stukje architectuur in de zin van de nieuwe zakelijkheid.

• Archief Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA002090, 17 monumenten en 7 stadsgezichten te Lier, advies KCML voorontwerp van lijst (1990).
  • Kennes H. & Wylleman L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N1, Brussel - Turnhout.